
Ağız ve diş sağlığı bebeklik döneminden itibaren önem verilmesi gereken bir konudur. İhmal edilen ağız ve diş bakımı ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Yetersiz yapılan diş bakımı diş çürüklerine, diş eti problemlerine yol açabileceği gibi çene kemiği erimesi gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açabilmektedir.
Bu gün sizler için basit ve pratik uygulamalar ile günlük ağız, diş ve diş eti bakımı konusunda merak ettiğiniz tüm detayların uzman görüşlerini araştırdık… Keyifli okumalar dileriz…
Bu Yazının Konu Başlıkları
Diş Eti Bakımı

Diş eti bakımı aslında ağız ve diş bakımından ayrı bir bakım olarak düşünülmemelidir. Ağız ve diş bakımı adına yapılan her rutin uygulama diş eti hastalıklarına ve diş eti çekilmesine de çok iyi gelmektedir. Bu nedenle diş eti bakımında ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken hususlara önem vererek hem dişlerinize hem de diş etlerinizde koruma sağlayabilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır
Diş Bakımı Nasıl Yapılır

En etkili ve en pratik şekilde diş temizliği nasıl yapılır diye merak edenler son dönemlerde oldukça artış göstermiştir. Tıpkı diş taşı temizliğinde olduğu gibi günlük diş ve diş eti temizliği de ağız ve diş sağlığı için kesinlikle aksatılmaması gereken kişisel bir bakım türüdür.
Diş bakımı konusunda yapılması gereken ve mutlaka uyulması gereken hususlar bulunmaktadır. Ancak öncelikle diş bakımında yapılan hatalardan bahsedelim… Ağız ve diş sağlığında yapılan hangi hatalar diş eti bakımını olumsuz yönde etkiliyormuş birlikte görelim;
Aynı diş fırçasını uzun süre kullanmak.

Diş fırçanızı 3 aydan daha uzun süre kullanmayın. Aksi takdirde hem etkili bir şekilde temizleme sağlamaz hem de bakteri oluşumunu hızlandırır.
Diş macununu çok sürmek.

Diş macununu bolca sürmek dişleri daha iyi temizlemez. Diş fırçası üzerine sürülen bol miktarda diş macunu ağız içi sağlığı için olumsuz etkiler yaratır. Bu nedenle mercimek tanesi kadar macun sıkmak yeterli olacaktır.
Diş fırçalama süresini kısa tutmak.

Diş bakımında en önemli rutin diş fırçası ile dişleri günde en az 2 kere fırçalamaktır. Ancak yapılan hatalardan biri diş fırçalama süresini oldukça kısa tutmaktır. En ideal diş fırçalama süresi 2 dakikadır. Birçok insan dişlerini 2 dakikadan çok daha kısa sürede fırçalıyor bu nedenle diş fırçalama aslında tam olarak amacına ulaşmış olmuyor. Sizler en etkili diş bakımı için dişlerinizi en az 2 dakika boyunca fırçalayın.
Diş ipi kullanmamak.

Diş bakımı konusunda yapılan bir diğer hata ise diş ipi kullanmamaktır. Diş fırçası diş aralarında kalan yemek kalıntılarını çıkaramayabilir. Bu aşamada en etkili temizliği diş ipi yapar. Bu nedenle her gün düzenli olarak diş ipi kullanmaya özen gösterilmelidir.
Diş fırçasını su ile ıslatmak.

Diş macunun içeriğindeki florür su ile temasa geçtiğinde etki oranını azaltır. Bu nedenle diş fırçalamadan önce diş fırçasını su ile ıslatmak ya da fırçalamadan sonra ağzı su ile durulamak pek tavsiye edilmez. Bunun yerine ağız suyu kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Yanlış bir şekilde dişleri fırçalamak.

Dişleri fırçalamanın en etkili tekniği dairesel hareketler ile fırçalamaktır. Diş fırçası hem diş etlerine hem de dişin tüm yüzeyine dairesel hareketler ile temas ederek fırçalama işlemi gerçekleştirilmelidir.
Sert diş fırçası seçmek.

Sert kılları olan diş fırçası diş minesine zarar verebilir. Sanılanın aksine sert kılları olan diş fırçası dişleri daha iyi temizlemez ve diş yüzeyine zarar verir. Bu sebeple yumuşak kılları olan bir diş fırçası tercih edilmelidir.
Dil temizliğine önem vermemek.

Ağız bakımı sadece dişlerin değil ağzın tümünün etkili bir şekilde temizlenmesi anlamına gelir. Bu nedenle yanak içi ve dil temizliği de çok önemlidir. Diş fırçalama esnasında dil yüzeyi de nazik bir şekilde fırçalanmalıdır.
Günde 4 – 5 kez dişleri fırçalamak.

Evet, yanlış duymadınız… Günde 2 kereden fazla diş fırçalamak diş sağlığına herhangi bir katkısı yoktur. Aksine gün içinde yoğun olarak diş fırçalamak diş yüzeyine, diş etlerine ve damak yapısına zarar verebilir.
Diş Temizliğinde Dikkat Edilecek Hususlar

Diş temizliği konusunda dikkat edilmesi gereken hususları özetleyecek olursak;
- Düzenli olarak diş fırçası ve diş ipi kullanarak dişler temizlenmeli ve diş çürümesinin önüne geçilmelidir.
- En etkili diş temizliğini sağlamak için diş fırçanızı tavsiye edilen süre olan 3 ayda bir yenisi ile değiştirin.
- Diş fırçasını diş yüzeyine çok bastırmadan nazik ve dairesel hareketler ile fırçalayın.
- Yumuşak yapıda kılları olan diş fırçası tercih edin. En etkili sonuçlar için elektrikli diş fırçası da kullanabilirsiniz.
- Diş minesini güçlendirmek ve en etkili diş bakımı için kalsiyum ve florür içeren diş macunlarını tercih edin.
- Ayrıca ağız ve diş sağlığı için beslenmeye dikkat etmek çok önemli bir meseledir. Bu sebeple şekerli ve asitli gıdalardan uzak durmak, bol vitamin değeri olan besinler ile beslenmek, sigara ve alkolden uzak durmak, sert cisimleri diş ile kırmamak, tüketilen şeker ya da çikolata gibi gıdaların ardından dişleri fırçalamak ağız sağlığı için en başta yapılması gerekenler arasında yer alır.