
Bu Yazının Konu Başlıkları
Doğum Sonrası Vücut Bakımı
Hamilelik ve doğum kadın bedeninde büyük değişimlerin meydana geldiği dönemlerdir. Yaklaşık 40 hafta süren bu muhteşem sürede kadında da birtakım değişmeler yaşanır. Ancak bu değişmeler sadece hamileliği değil doğumdan sonraki dönemi de kapsar.
Aylar sonra bebeğin dünyaya gelişi bir çok anne tarafından heyecanla beklenen gebelik dönemi bittiğinden bir rahatlık olarak düşünülür. Bebeğin kucağa alınmasından sonra yaklaşık 40 gün süren bu dönemde kadın bedenindeki değişimler devam eder ve gebelikte olduğu kadar lohusalık döneminde de vücut sağlığına dikkat edilmelidir.
Şimdi gelin hep birlikte doğum sonrası yaşanan sıkıntılar ve bunlara çözüm önerilerimize bakalım:
Doğum Sonrası Dikiş Bakımı
Doğumdan sonra dikişler annelerde acıya neden olabilir. Dikişlerin çoğu bir hafta içinde erir. Çok sık ayakta durulması ve doktorun önerdiği ilaçlı sularla temizlik yapılması gerekir. Eğer çok ağrınız olursa dikiş alanına buz torbası koyarak da ağrınızı hafifletebilirsiniz.
Kas ve Dokuların Sağlığı
Göbek hizasında bulunan rahim gebelik döneminde büyür ve doğumdan yaklaşık 4-6 sonra küçülmeye başlar ve sık sık kasılır. Hamilelik süresince hem annenin hem de bebeğin ağırlığı leğen kemiğindeki dokuların yumuşamasına neden olur.
Doğumdan sonra bu dokuların toparlanması için kasık egzersizleri yapılması gerekir. Bu egzersizler vajina etrafını saran vajina kaslarının güçlendirilmesi için yapılır. Yere sırt üstü uzanılıp kasların sıkılıp bırakılması egzersizidir. Ağrı ve ödem oluşumunu azaltır. Kasık egzersizlerinin normal doğum yapmış kadınlara önerildiği gibi sezeryan ile doğum yapmış kadınlarda da önerilebilir. Genellikle doğumdan 1 ya da 1,5 ay sonra başlanması önerilir.
Adet Düzensizliği
Doğum sonrası en sık karşılaşılan durumlardan biri adet düzensizliğidir. Doğumdan sonra başlayan kanama 30-40 güne kadar devam eder ve giderek azalır. Bu gelen kanama adet kanaması değildir. Doğum artıklarının atılması için gerekli olan loşi adı verilen bir kanamadır.
Doğumdan sonra adet kanaması yaklaşık 6 ay sonra başlar. Bebeğini emziren annelerde 1 yılı bulabilir. Emzirme süresince düzensizlik devam edebilir ve bu dönem sona erdiğinde normale döner. Emzirme dönemi adet düzensizliğin olduğu bir dönemdir. Doğumdan sonra adetlerin başlamamış olması ya da düzensiz olması hamile kalınmayacağı anlamına gelmez ve doğum kontrol önlemleri alınması önerilir.
Meme Bakımı
Hamileliğin ilk dönemlerinden itibaren memelerde büyüme, sertleşme, ağrılar, çatlamalar, meme uçlarından süt salgısının gelmesi gibi değişimler yaşanabilir. Anne ve bebeğin arasındaki bağın oluşmasında emzirme dönemi çok önemlidir ve bu dönemde meme bakımı ve temizliğine dikkat edilmelidir.
Emzirmeye başlamadan önce ellerin yıkanması gerekir. Memelerin ılık veya karbonatlı suyla silinmesi gerekir. Anne sütü kimi durumlarda sağılarak da bebeğe verilebilir bu durumlarda meme başını nemli tutmamak gerekir. Bu önerilerin amacı anneyi meme ucu çatlağından korumak ve çatlaklardan dolayı meydana gelebilecek mikropların kolay üremesine engel olmaktır.
Ancak annede yine de meme başı çatlağı oluşmuş ise süt pompa yardımı ile sağılmalıdır.
Saç Dökülmesi
Doğum sonrasında annelerde meydana gelen rahatsızlıklardan birisi de saç dökülmesidir. Saç dökülmesi 2-6 ay içerisinde meydana gelir. Doğumdan sonra saç dökülmesinin meydana gelmesinin nedeni hamilelik döneminde artan östrojen hormonunun doğumdan sonra normal seviyeye dönmesidir.
Artan östrojen hormonu normal saç dökülmelerini bile durdururken doğumdan sonra dökülmeler toplu olarak yaşanır. Bu dökülmeler normaldir ve kalıcı saç kaybına neden olmaz. Anne bu dönemde emzirme ve uykusuzluktan enerji kaybedeceği için kansız kalmamalı ve vücudunu dinlendirmeye özen göstermelidir.
Doğru Beslenme
Emzirme döneminde annelerin beslenmeleri dengeli ve çeşitli olmalıdır. Üç ana öğün atlanmadan yenmeli gebelik boyunca yapılan atıştırmalıklardan kaçınmak gereklidir. Emzirme döneminde katı bir diyet uygulanmamalıdır. Bu dönemde emzirmeden kaynaklı kalori ihtiyacı artacağı için doğru ve dengeli beslenmek önemlidir.
Doğum Sonrası Kilolar Nasıl Verilir
Emzirme döneminde sütün tadını kaçırabilecek lahana, soğan, sarımsak, kuşkonmaz ve kereviz gibi besinlerden uzak durmak gerekir. İlaç alımlarında kesinlikle doktorunuza danışılmalıdır. Bilinçsizce aspirin dahi olsa ilaç içilmemelidir. Kabızlık ve hazımsızlık sorunları için de bol lifli sebze ve meyve tüketilmelidir. Emzirme döneminde kahve, çay,alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
Akne
Hamilelik boyunca hormonlardaki değişimlerden cilt de fazlasıyla etkilenir. Gebelikten önce aşırı sivilce sorunu yaşayan anne hamileliği boyunca sivilce çıkarmayabilir ya da tam tersi sivilce sorunu da yaşanabilir. Sivilce sorunu yaşanıyor ise istisnai durumlarda tedavi önerilmez. Doğum sonrasında eğer emzirmiyorsanız hekim kontrolünde akne tedavisi uygulanabilir.
İnce Bir Bedene Kavuşmak
Doğum sonrasında bedeninize ve kaslarınza iyi gelecek yüzme,yürüyüş bisiklet ve pilates gibi sporları yapabilirsiniz. Ağır antrenmanlar yapılmaması gerekir. Özellikle yüzme gibi su sporunu tercih edebilirsiniz.Daha çok efor sarf ettirdiği ve bütün kasları çalıştırdığı için yüzme gayet uygun bir spor olacaktır.
Ruhsal Değişimler
Vücuttaki hormonal değişiklikler doğumdan sonra annenin ruh durumuna da etki eder. Anne kendisini zaman zaman kötü hissedebilir alıngan, sinirli olabilir ve bir sebep yokken ağlayabilir. Anne kendisini şişman ve çirkin hissedebilir.
Bu durumlarda babalara büyük görev düşmektedir. Babalar anneye destek vererek sıkıntılarını azaltmalarında yardımcı olmalılardır. Daha önce doğum yapmış yakın çevre ile konuşulabilir. Anne bebeği bir yabancı gibi görüp hayal ettiğinin bu olmadığı konusunda sorgulama yapabilir. Böyle durumlarda anne ve bebeğe birbirlerine alışmaları için zaman tanınması gerekir.
Annenin bebeğin bakımı ile ilgili bilgisi arttıkça, daha çok zaman geçirdikçe bebeğin ne istediğini daha iyi anlayabilir ve tedirginliği de azalır. Bebekler başka bebekler ile karşılaştırılmamalı olumsuz yorumlarda bulunulmamalıdır. Bu gibi durumlarda anne kendisini suçlu hissedebilir.