
Bu Yazının Konu Başlıkları
K Vitamini İçeren Besinler Nelerdir
Sağlığımız için önemli vitaminlerden olan K vitamini günlük olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Özellikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için K vitaminin alınması gerekir. K vitamini hangi besinlerde bulunur? K vitaminin faydaları nelerdir? gibi sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz. Bunun yanında K vitamini eksikliği belirtileri nelerdir ve hangi hastalıklara neden olur sorusunun cevabını da yazımızda sizlere aktaracağız. Öncelikle K vitaminin ne demek olduğunu açıklayarak başlayalım.
K Vitamini Nedir
K vitamini vücudumuz için çok önemi olan kanın pıhtılaşmasında görev alan en önemli vitamindir. K vitamini yağda çözünen ve karaciğerde depolanan bir vitamindir. K vitamini aynı zamanda kemik sağlığını korur ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. Kadınlar için özellikle menopoz sonrası kemik kaybının korunmasını sağlar. K vitamini vücudumuzda bağırsaklarda bulunan iyi bakteriler tarafından da üretilir ve ayrıca dışarıdan K vitamini yönünden zengin ve sağlıklı besinler tüketerek de K vitamini alımı sağlanabilir.
K vitamini İçeren Besinler
Besin düzeninde K vitamini yönünden zengin besinler tüketmek K vitamininin en sağlıklı yoldan alınmasını sağlar. K vitamini hangi besinlerde bulunur merak ediyorsanız bol bol yeşil yapraklı sebzeler tüketmelisiniz. K vitamini en fazla yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. K vitamininin bulunduğu besinler;
Ispanak; Demir elementi zengini olan ıspanak aynı zamanda bol miktarda da K vitamini içerir. Orta boy 1 adet ıspanakta yaklaşık 48,3 mcg K vitamini bulunur. Ispanak yapraklarından çiğ olarak hazırlayacağınız ıspanak salatasından günlük alınması gereken K vitaminini karşılayabilirsiniz.
Karalahana; Karalahana C, A vitamini ile kalsiyum, manganez ve demir bakımından da oldukça zengindir. Aynı zamanda karalahanada bol miktarda K vitamini bulunur. 50 gram haşlanmış karalahana günlük alınması gereken K vitaminin fazlası bulunur.
Brokoli; En faydalı ve besleyici besinlerden olan brokoli K vitamini de içerir. Orta boy 1 adet brokolide günlük alınması gereken K vitamini ihtiyacının %60’ını karşılayabilirsiniz.
Brüksel Lahana; Yeşil yapraklı sebzeler arasında bulunan Brüksel lahanasında 33,6cmg K vitamini bulunur. 1 adet orta boy Brüksel lahanasında günlük alınması gereken K vitamininin % 40’ı karşılanır.
Fesleğen; K vitamini zengini besinlerin başında gelen fesleğende 77,2 mcg K vitamini içerir. K vitamini ihtiyacını karşılamak için 1 yemek kaşığı kurutulmuş fesleğeni yemeklerine ya da salatalarına eklemeniz yeterli olacaktır.
Kekik; Hoş aroması ve lezzetiyle yemeklere tat veren baharatlardan olan kekik bol miktarda K vitamini içerir. 1 çay kaşığı kekik alınması gereken K vitaminin %20’sini karşılar.
Adaçayı; Vitamin ve mineral zengini bitki çaylarından olan adaçayı günlük alınması gereken K vitamininin % 40’ını karşılar. Adaçayından K vitamini almak için 1 tatlı kaşığı adaçayı yaprağını demlemeniz yeterli olacaktır.
K vitamini içeren diğer yeşil yapraklı sebzeler;
- Marul
- Salatalık
- Bamya
- Taze Fasulye
- Kuşkonmaz
- Kereviz
- Taze soğan
- Süt ve süt ürünleri
- Soya Fasulyesi
- Havuç
- Yaban mersini
- Paprika
- Armut
- Dut
- Böğürtlen
- Kuruyemiş çeşitleri
K Vitamini Faydaları
Sağlığımız için birçok faydası bulunan K vitaminin en önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamasıdır. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan K vitamini ani gelişen kanamalarda pıhtılaşmayı sağlayarak kanamayı durdurur ve kan kayıplarını önler.
K Vitamini Diğer Faydaları;
- K vitamini kalp ve damar sağlığını korur.
- Kemiklerin korunmasını ve güçlenmesini sağlar. Kemik sağlığını için kalsiyum minerali çok önemlidir. Ancak K vitamini de kemik sağlığını korumada görev alır. Kemiklerin kolayca kırılmasını ve çatlamasını önler.
- Kadınlarda menopoz sonrasında östrojen hormonu oldukça azalır ve bu durum kemik sağlığını etkiler. K vitamini bakımından zengin beslenmek menopoz sonrasında kadınlarda görülme riski yüksek olan kemik kaybının önlenmesini sağlar.
- K vitamini karaciğer dostudur. Karaciğerin korunmasını sağlar. Ayrıca prostat ve karaciğer kanserinden korur.
- K vitamini karaciğer yağlanmasını azaltır.
- K vitamininin çok az bir kısmı karaciğer tarafından depolanır. Vücutta K vitamini eksikliğine neden olmamak için K vitamini zengini besinlerin tüketilmesi gerekir. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler bol bol tüketilmelidir.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri
K vitamini eksikliği ülkemizde sık görülen bir rahatsızlık değildir. Ancak az da olsa kişilerde K vitamini eksikliği görülebilir. K vitamini eksikliği belirtisi genellikle kanama ile ilgili belirtilerdir. K vitamini eksikliğinde kanamalar daha geç durur.
- Nadirde olsa idrardan kan gelebilir.
- Kadınlarda adet kanaması normalden fazla olabilir.
- Kemik ağrıları ya da kemiklerde incinmeler daha kolay olabilir. Çünkü K vitamini eksikliği kemiklerin zayıflamasına neden olur.
- Burun kanamaları görülür.
- Kıkırdaklarda zedelenme oluşur.
- Kemiklerde kireçlenme ve anemi gibi rahatsızlıklar görülmesi K vitamini eksikliğinin tetiklediği belirtilerdir.