
Bu Yazının Konu Başlıkları
Kızamık Nedir
Çocukluk döneminde, daha çok 03-10 yaş aralığında görülen rubeola isimli virüsün neden olduğu bir hastalıktır kızamık. İlkbahar ve kış aylarında ortaya çıkan bu rubeola virüsü bulaşıcı bir virüstür. Hava yoluyla kişiden kişiye geçen virüs 10-14 gün kuluçka dönemi yaşar. Kızamığa neden olan bu virüs daha çok hamileleri ve çocukları etkiler. Virüse maruz kalan vücutta beslenme bozukluğu ve direnç düşüklüğü meydana gelir ve daha tehlikeli hastalıklara zemin hazırlayabilir.
Kızamık Nasıl Bulaşır
Kızamık kişiden kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Hava yoluyla; öksürme, nefes alma, hapşırma gibi reflekslerle kolayca bulaşabilir. Nefes ile birlikte havaya kolayca yayılan virüs hasta olmayan kişiler tarafından solunarak vücudun içine alınmasıyla kişiye geçer. Yaz aylarında çok daha az görülen kızamık daha çok İlkbahar ve kış aylarında görülür. Kızamığa yakalanan kişi çoğu zaman halsiz düşer ve okul ve işine gidemez hale gelir. Gerekli müdahale ve tedavi yapılmazsa ölümle dahi sonuçlanabilecek ciddi bir rahatsızlıktır.
Kızamık olan kişinin kullandığı tabak, su bardağı ya da yemek yediği kaşık çatal gibi nefesinin ve ağzının temas ettiği eşyalar çok iyi dezenfekte edilmeli ve dezenfekte edilmeden başka kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Yapılan araştırmalara göre ülkemizde yılda yaklaşık 30 bin kızamık vakası yaşanmaktadır ve kızamığa yakalan her 100 çocuktan 3’ü yaşamını yitirmektedir.
Kızamık Belirtileri
Kızamık virüsü kapan kişide virüs yaklaşık 10-14 gün kuluçka dönemi yaşar ve belirtiler 10-14 gün sonra görülür.İlk görülen belirtilerden birisi yüksek ateştir. Yüksek ateş ile birlikte titreme nöbetleri ağız içinde beyaz lekeler görülmeye başlanır.
Öksürük, boğaz ağrısı, kırmızı burun, ve gözlerde kızarıklık görülür.
Dudaklarda kuruluk meydana gelir
Kırmızı lekeler ve döküntü

Ciltte kırmızı lekeler meydana gelir. Kırmızı lekeler kabarık ve ve sayıları artabilir. İlk önce yüzde ve boyunda meydana gelen kırmızı lekeler daha sonra kollara ve bacaklara yayılır.
Kızamık Tedavisi
Kızamık tedavisinde virüsü alan kişinin izole bir bakım görmesi gerekir.
Ateş düşünceye kadar istirahat edilmelidir.
Odası sık sık havalandırılmalı ve güneş gören ferah bir odada bakılmalıdır.
Kızamık için üretilen bir ilaç henüz yoktur. Tedavi sırasında kişiye kızamık ile ilgili bir ilaç verilmez. Kızamık yüksek ateş yaptığı için ateş düşürücü ve sakinleştirici ilaçlar doktor tarafından verilebilir.
Hastalık döneminde iyi beslenme ve sıvı alımı çok önemlidir. Bol bol C vitamini ve Et ve süt besinleri tüketilmelidir.
Kızamık geçirenler hayatlarının ilerleyen dönemlerinde tekrar kızamık geçirmezler aynı şekilde kızamık aşısı olan kişilerinde kızamığa yakalanma riskleri çok düşüktür. Kızamık aşısı olan kişiler kızamık virüsüne karşı bağışıklık kazanmış olur.
Kızamık Hastalığının Nedenleri Nelerdir
- Kızamık Aşısı Olmamak
Kızamık bebeklik ve çocukluk dönemlerinde yapılan iki aşı sayesinde yüzde 99 oranında önlenebilir hastalıktır. Yetişkinlik dönemlerinde kızamığa yakalanma nedenlerinden bir tanesi de kızamık aşısının yapılmamasıdır. Kızamık aşısı olmayan vücutlarda virüslerin bulaşma ve yayılma olasılığı yüksektir.
- A Vitamini Eksikliği
A vitamini vücut direncini arttırmada en önemli vitaminler arasındadır. Sağlıksız beslenme ve yeterince A vitamini alamayan kişilerde bağışıklık sistemi bozulur ve kızamık gibi hastalıklara yakalanma riski yüksektir. Eksikliğinde önemli sorunlara neden olan A vitaminini ayrıntılı olarak incelediğimiz a vitamini hangi besinlerde var, a vitamini faydaları nelerdir yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Kızamık Aşısı
Kızamık aşısı kızamık hastalığına yakalanmadan yapılan bir aşı türüdür. Kızamık aşısı iki aşamada yapılır. Birincisi bebeklerde 12-15 aylıkken yapılır diğeri ise çocukluk dönenimde 4-6 yaş arasında yapılır. Uygulanan bu iki aşıdan sonra vücut kızamık virüsüne karşı bağışıklık kazanır ve Kızamığa karşı yüzde 99 koruma sağlanır.
Hamilelik Döneminde Kızamık
Hamilelik döneminde kızamık riski çok az görülür. Ancak yapılan araştırmalara göre az sayıda da olsa hamilelerde görülen kızamık bebekte anormal bir durum oluşmasına neden oluşturmaz. Hamilelik döneminde geçirilen kızamık sakat bebek doğumlarına neden olmaz.
Hamilelik döneminde daha önce kızamık aşısı olmadıysanız ve kızamık virüsüyle temas ettiğiniz 6 gün süre içinde hemen enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmalısınız. Böyle bir durumda anne adayının vakit kaybetmeden gamaglobulin aşısı olması gerekmektedir. Bu aşı yapılmazsa anne adayının kızamık geçirme riski yüksektir. Anne adayının kızamık olması bebeğe de kızamık virüsü ulaşması anlamına gelir.
Hamilelik öncesinde kızamık aşısı olup olmadığınızın testini yaptırmanız ve gerekli aşıları almanız gereklidir.