
Bu Yazının Konu Başlıkları
Rezene Nedir

Özellikle vücutta sindirime yardımcı olması ve şişkinliği azaltması nedeniyle en çok tercih edilen bitki çeşitlerinden birisi de rezenedir. Tat olarak dereotuna koku olarak da meyan köküne benzeyen rezene maydanozgiller familyasına ait bir bitkidir. Hindistan, Pakistan ve Çin olmak üzere bir çok ülke mutfağında yüzyıllardır kullanılır.
Gri açık renkte olup İnce ipliksi bir gövdesi olan bitki, 2 metreye kadar uzayabilir. Rezene bitkisinin çiçekleri sarı renktedir. Rezene potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından çok zengindir. Ayrıca A ve C vitamini içerir.
Rezene Akdeniz iklimi koşullarında rahatlıkla yetişebilir. Rezene bitkisine ait olan soğan ve yapraklar yemeklerde kullanılır. Tohumları ise rezene çayı olarak tüketilir. Bu yazımızda da rezene çayı faydaları nelerdir tüm ayrıntıları ile değinmeye çalışacağız.
Rezene Çayı Faydaları

Rezene çayının bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Rezene özellikle şişkinliğe ve hazımsızlığa birebirdir. Kasları yumuşatır ve spazmlara iyi gelir. Rezene çayı mide bulantıları ve mide ağrılarına da iyi gelir.
Mineral bakımından oldukça zengin olduğu için öksürük ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarında rezene çayı içilebilir. Rezene aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Balgam sökücü özelliği bulunur.
Lif zengini olan rezene aynı zamanda kolesterolü dengelemede yardımcı özelliği vardır. Kalp krizi riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur.
İçeriğinde kavikol, cineol, fenkondan gibi bir çok bileşenleri bulundurur. Bu bileşenlerin vücutta gaz gidermek için çok önemli işlevi vardır. Tohumunda A, C ve E vitamini içermesinden dolayı rezene çayı cilt sağlığına da yarar sağlar.
Kan basıncını sağlıklı bir seviyede tutar ve tansiyonu düşürücü etkisi vardır. Sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır. Sabahları güne iyi başlamak ve akşamları yorgunluk atmak için 1 fincan rezene çayı içilebilir. Sakinleştirici etkisi vardır.
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırarak yağların erimesini sağlar bu sebepten dolayı kilo vermeye de yardımcı olur.
Adet döngülerini düzenler ve adet sancılarını azaltıcı etkiye sahiptir.
Rezene tohumu çiğ olarak tüketilmesi ağız kokusunu önler. Rezene tohumunu sıcak suda kaynatarak gargara yapılması ağızda bulunan mikrop ve bakterileri öldürür.
Gözlerdeki şişkinliğin inmesine etki eder. Rezeneyi demledikten sonra ufak bir pamuk yardımıyla rezene çayından alın ve gözlerinizin üzerine yerleştirin bu şekilde 20 dakika bekleyin.
Karabaş Otu Nedir Faydaları Nelerdir
Rezene saç bakımı için de kullanılabilir. 3 Yemek kaşığı rezene havanda dövülür, rezene tohumlarının üzerine su eklenir ve kaynatılır. Elde edilen bu karışımla saçlar yıkanır.
Rezene çayının ile cildin canlanmasına yardımcı etkisi vardır. 1 litre suya 1 yemek kaşığı rezene eklenir. Suyun kaynar seviyede sıcak olması önemlidir. Daha sonra başınıza bir havlu alarak rezeneli karışıma yüzünüzü eğerek çıkan buhar ciltte buhar maskesi etkisi yaratacak ve gözenekleri açmaya yardım edecektir.
Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır
1 fincan sıcak suya 1 çay kaşığı rezene tohumu eklenir ve 2 ya da 3 dakika demlenmesi için beklenir. Daha sonra süzülür ve sıcak olarak içilir. Rezene çayına tat vermek içine 1 dilim limon ya da bal ekleyerek de içilebilir.